Is het al tijd om mijn schoorsteen te renoveren?

Leer weer te houden van je woning, door deze te renoveren! Kies bijvoorbeeld voor een nieuwe kleur op de muur, laat het voegwerk aan de buitenzijde vernieuwen, enzovoorts. Ook het renoveren van de schoorsteen kan bij een verbouwing een optie zijn. Het voegwerk tussen de stenen van de schoorsteen begint mogelijk los te raken. In het ergste geval stort de schoorsteen in, doordat de voeg te zwak geworden is. Op het dak vangt een schoorsteen relatief veel wind, waardoor goed voegwerk cruciaal is. Een schoorsteenrenovatie kun je tegenwoordig op verschillende manieren uit laten voeren. 

Wat is de makkelijkste manier om een schoorsteen te renoveren?

De makkelijkste manier om de schoorsteen te renoveren, is het bestellen van een prefab constructie. Hierbij wordt de schoorsteen vrijwel volledig op een externe locatie geproduceerd. Nadat de schoorsteen bij je woning is afgezet, hoef je deze enkel nog op het dak van het huis te monteren. Dit kun je zelf doen, maar ook laten doen. Het is belangrijk om op een veilige en verantwoorde wijze te werk te gaan. Laat je daarom goed adviseren over de manier waarop een schoorsteen gemonteerd moet worden door een ervaren schoorsteenveger. Zorg er daarbij voor, dat je veilig op het dak van je woning kunt werken zonder hierbij het risico te lopen om te vallen.

Reiniging van een bestaande schoorsteen

Een schoorsteenrenovatie kan ook betekenen, dat een bestaande schoorsteen intensief gereinigd wordt. Het op regelmatige basis reinigen van een schoorsteen is belangrijk om de kans op brand in huis te verkleinen. Een brand ontstaat bijvoorbeeld op het moment dat vonken uit de kachel omhoog proberen te komen. Als een van deze vonkjes op de brandbare laag in de schoorsteen landt, heeft dit een brand tot gevolg. We noemen deze brandbare laag ook wel creosoot. Zoek eens op internet naar het ontstaan van deze laag.