Hoe kies je het juiste tuinhout?

Er zijn ontzettend veel houtsoorten welke allemaal hun eigen uitstraling hebben. Om te kijken welk tuinhout het beste bij de tuin past kun je kijken waar je het hout voor gaat gebruiken. Voor het bouwen van tuinhuisjes or pergola’s kun je kiezen voor Douglas hout. Deze houtsoort heeft een duurzaamheidsklasse 3 en heeft een geelbruine kleur. Dit type hout gaat 10 tot 15 jaar mee en is daardoor geschikt om mee te bouwen. Het meest gebruikte houtsoort in Nederland is vurenhout. Dit hout type heeft een duurzaamheidsklasse 4 en is erg betaalbaar. Het nadeel aan vurenhout is dat het niet goed tegen vocht kan. Je kunt dit type hout impregneren, beitsen of verven om het hout te verbeteren. Afhankelijk van het project of je smaak kun je hier een mooie houtsoort bij kiezen.  

Je eigen meubels maken met steigerhout

Een zeer bekende houtsoort is steigerhout doordat dit veelal wordt ingezet bij het maken van meubels. Steigerhout is gemaakt van vurenhout en doordat het minder werkt dan andere houtsoorten is het geschikt om mee te bouwen. Ook is steigerhout schimmelvrij waardoor het prima buiten kan worden gebruikt. Voor het zware geschut kun je kiezen voor Azobé hout. Dit hout wordt gebruikt voor zware constructies door zijn stevige karakter. Met zijn duurzaamheidsklasse 1 is dit een zeer sterke houtsoort die jarenlang meegaat en zeer slijtvast is. Perfect voor het bouwen van tuinhuisjes, overkappingen of pergola’s. Een bekende houtsoort in Nederland is eikenhout. Deze houtsoort zien we veel terug in een landelijk interieur of in de tuin. Ook eikenhout is ideaal om mee te bouwen.   

Hoge kwaliteit houtsoorten voor jouw project

Wil je zelf aan de slag met het leggen van vlonders of het bouwen van een tuinhuisje? Dan heb je de keuze uit ontzettend veel houtsoorten. Al deze houtsoorten kun je op overzichtelijk op één plek vinden bij HOUT in de TUIN. Alle houtsoorten die hier vandaan komen zijn van hoge kwaliteit en komen van goed beheerde bossen. Dit zorgt ervoor dat je jarenlang vooruit kunt met het hout, mits je het juiste hout gebruikt voor jouw projecten. Voor buitengebruik kies je hout dat goed tegen vocht kan en schimmelwerend is. Voor zware constructies kies je hout met een goede duurzaamheidsklasse zodat alles stevig op zijn plek blijft staan. Een schutting vraagt om een andere houtsoort van een vlonder. Kies daarom de juiste houtsoorten die aansluiten bij jouw project om duurzaamheid te garanderen.